Depozitul de ARTĂ cu sediul în Cluj-Napoca, este un proiect cultural al cărui contur a apărut datorită întâlnirii unui istoric de artă și a unui colecționar, ambii iubitori ai artei plastice transilvănene, cu notele sale individuale și relevante.
A rezultat o galerie virtuală de artă, ce își propune valorizarea acestor artiști consacrați sau nedrept marginalizați, activi în Transilvania și după 1918, în România, pe parcursul secolelor XIX - XX.
Creatorii la care ne referim sunt exponenți ai Școlii de pictură de la Baia-Mare, care în anii 1896 – 1944 reprezenta un centru artistic de referință în întreg spațiul central-est european, primii profesori ai Școlii de Belle - Arte înființată la Cluj în anul 1926, ulterior transferată la Timișoara, studenții acestora de excepție, răspândiți după finalizarea etapei de studiu pe tot cuprinsul Transilvaniei: Arad, Oradea, Cluj, Timișoara, nume de prestigiu pe scena artistică a sec. XX, activi până în jurul anilor 1970-1980.
Alături de artistii băimăreni, în marea lor majoritate provenind din mediul culturii maghiare desfășurate în cadrele imperiului austro-ungar înainte de 1918, avem un interes cel putin egal pentru artiștii provenind din mediul cultural românesc, centrele universitare București, Iași, Cluj, Chișinău, care începând cu anii 1920-1921 participau frecvent la cursurile de vară de la Baia - Mare.
Obiectivul nostru principal constă în reabilitarea fizică și relansarea culturală a unor lucrări de artă aparținând acestor artiști transilvăneni, majoritatea cu o vechime de cca. 50 - 100 de ani, prin intervenții de restaurare profesioniste, documentare și promovare pe o scara socială extinsă a valorilor culturale autohtone.
Vă mulțumim că sunteți alături de noi!