BARTOVICS József, Sighișoara, 1980

650,00 EUR 550,00 EUR

ulei, placaj
41,2 x 34,5 cm
semnat și datat dr jos cu brun: Bartovics J / 1980
stare de conservare bună

 

BARTOVICS  József (1935, Oradea – 2005, Oradea)
Studii: Absolvent  al Școlii populare de artă din Oradea, secția de Grafică, apoi  Pictură, a fost ucenicul lui Macalik Alfréd și ulterior, al pictorului Aurel Pop.
A vernisat prima expoziție la Oradea în anul 1955, după care a expus succesiv,  în cadrul unor expoziții de grup și Saloane organizate la Oradea și Salonta.În anul 1971 a participat la o expoziție colectivă bucureșteană, iar în anul următor a expus o lucrare la Bienala  din  București. În 1977 a organizat o expoziție personală la Galeria de arte din Oradea.

În pofida exemplelor din epocă, se desprinde de naturalism  selectând  din paleta curentelor novatoare de la cumpăna secolelor XIX și XX, ceea ce se plia mai bine din punctul de vedere stilistic, temperamentului său: postimpresionismul, cubismul  și în special constructivismul,  reușind în cele din urmă definirea  unei personalități artistice originale, care nu va pierde însă, contactul cu realitatea.
A pictat cu precădere peisaje citadine, naturi moarte și  un număr relativ redus de portrete și autoportrete, acestea din urmă reflectând  ecouri îndepărtate ale artei maestrului băimărean Ziffer Sándor.
Temperament puternic și  impulsiv,   își va coordona  expresivitatea artistică după  propriile  legi și propria realitate - peisajele citadine, tematică frecvent abordată ne prezintă mai puțin o realitate comun palpabilă, cât o gamă de forme  filtrate prin  emoții și  experiențe coerente,  în plan personal.  Rigoarea construcției, formele geometrizante, sintetice, nu se interpun  interesului expresivității cromatice, ci conlucrează în definirea unui drum  propriu, original  al artistului.
Propunerea ce înlocuiește raportarea directă  la realitate, vizează centrarea imaginii pe rezultatul propriilor sale trăiri, uneori  fiind evidentă apăsarea psihică prin contopirea în masa grea a zidurilor medievale  frecvent evocate.


 


 
Stoc epuizat
Cod Produs: 253 Ai nevoie de ajutor? 0040-745525288
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)

Certificate de AUTENTICITATE: Certificate de AUTENTICITATE

Scrie un review


Review-ul a fost trimis cu succes.

Suport clienti L-S, intre orele 9.00 -18.00

0040-745525288 office@depozituldearta.ro
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!